Ciocolata de casă – un desert delicios pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, care vă aminteşte cu siguranţă de copilărie.
Această reţetă este destul de simplă (mai ales ca nu trebuie sa folosiţi cuptorul) şi poate constitui un minunat cadou pentru cei dragi mai ales atunci când sunteţi in pană de idei ( aşa cum am fost eu de Crăciun).
Ingrediente:
- 250 g lapte praf
- 125 g unt gras (82%)
- 100 ml apă
- 40 g cacao
- 150 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 60 g alune prăjite
- 30 g nuci prăjite
- 10 g stafide
Mod de preparare:
- Se amestecă laptele praf şi cacaoa, după care se cern într-un vas.
- Apa şi zahărul se fierb la foc mediu până obţinem un sirop care se lasă pe foc 6 minute din momentul în care dă în clocot. Se va obţine un sirop mai gros care se
ia de pe foc şi în care se pune untul şi se amestecă topindu-l.(aceasta etapa este foarte importanta deoarece de acest sirop depinde densitatea ciocolatei – aceasta va fi mai moale sau mai tare).
-
Siropul cu unt se toarnă peste amestecul de lapte praf cu cacao, se pun alunele şi nucile mărunţite şi stafidele şi se mixează bine. Ciocolata are tendinţa să se întărească deci trebuie să ne mişcăm repede la această etapă.
-
Se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu folie de plastic/hârtie de copt, se nivelează şi se lasă la rece timp de 4-5 ore.(exclus frigider).
- Tăiem ciocolata cu ajutorul unui cuţit cu lama uşor umezită.
Poftă bună!