Cozonac cu scortisoara si stafide

Este prima oara cand fac cozonac….pana acum doar asistam pe mama si bunica la framantat…mai exact la tinut ligheanul:) …ca ele framanta cat pentru o armata intreaga de Pasti:), deci stiu cat de cat cam ce trebuie facut. Inspirata de reteta lui Teo http://www.teoskitchen.ro/2018/09/cozonac-cu-stafide-si-scortisoara.html , pe care o admir si o urmaresc de ceva timp, am zis sa-mi incerc si eu norocul cu acest cozonac cu scortisoara si stafide, care mi s-a parut un pic altfel decat cozonacul clasic, cel cu umplutura de nuca si gem.

Reteta este foarte usoara si mi-a demontat toate ideile preconcepute despre prepararea cozonacului …cum ca ar fi ,,un mare bau bau” al bucatariei, ca trebuie sa fii nu stiu ce maestru al framantatului…nu e deloc asa. Trebuie sa ai o faina foarte buna, speciala pentru cozonac si trebuie sa il lasi in tihna la dospit…cam 2 ore. Cu cat creste mai mult cu atat va fi mai pufos.

Ingrediente:

  • 220 ml lapte caldut
  • 10 g drojdie uscata
  • 4 linguri zahar brun
  • 500 g faina pentru cozonac
  • 90 ml ulei
  • 2 oua
  • 100 g stafide
  • 1 fiola esenta de rom
  • 50 unt topit
  • 100 g zahar brun (pentru umplutura)
  • 2 linguri scortisoara (pentru umplutura)

Mod de preparare:

  • Intr-un vas punem 100 g stafide, esenta de rom si turnam apa fierbinte deasupra;

  • Topim untul si il amestecam cu 100 g zahar brun (eu am folosit zahar alb) si cele 2 linguri de scortisoara;
  • Dizolvam drojdia si cele 4 linguri de zahar in laptele incalzit;
  • Adaugam faina intr-un bol, ouale, 90 ml ulei si laptele cu drojdia. Framantam bine totul pana obtinem un aluat elastic. Peste aluat adaugam stafidele scurse de apa;
  • Lasam aluatul la dospit intr-un loc caldut pentru 2 ore;

  • Dupa cele doua ore de dospit intindem aluatul intr-un dreptunghi peste care intindem compozitia de unt si scortisoara. Infasuram cu grija aluatul si il punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt;

  • Ungem aluatul cu ou batut si il lasam la cuptor la 180 °C pentru 40-45 minute pana se rumenste frumos deasupra;

  • Il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca putin dupa care il taiem in felii.

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *