Cozonac cu scortisoara si stafide
Este prima oara cand fac cozonac….pana acum doar asistam pe mama si bunica la framantat…mai exact la tinut ligheanul:) …ca ele framanta cat pentru o armata intreaga de Pasti:), deci stiu cat de cat cam ce trebuie facut. Inspirata de reteta lui Teo http://www.teoskitchen.ro/2018/09/cozonac-cu-stafide-si-scortisoara.html , pe care o admir si o urmaresc de ceva timp, am zis sa-mi incerc si eu norocul cu acest cozonac cu scortisoara si stafide, care mi s-a parut un pic altfel decat cozonacul clasic, cel cu umplutura de nuca si gem.
Reteta este foarte usoara si mi-a demontat toate ideile preconcepute despre prepararea cozonacului …cum ca ar fi ,,un mare bau bau” al bucatariei, ca trebuie sa fii nu stiu ce maestru al framantatului…nu e deloc asa. Trebuie sa ai o faina foarte buna, speciala pentru cozonac si trebuie sa il lasi in tihna la dospit…cam 2 ore. Cu cat creste mai mult cu atat va fi mai pufos.
Ingrediente:
- 220 ml lapte caldut
- 10 g drojdie uscata
- 4 linguri zahar brun
- 500 g faina pentru cozonac
- 90 ml ulei
- 2 oua
- 100 g stafide
- 1 fiola esenta de rom
- 50 unt topit
- 100 g zahar brun (pentru umplutura)
- 2 linguri scortisoara (pentru umplutura)
Mod de preparare:
- Intr-un vas punem 100 g stafide, esenta de rom si turnam apa fierbinte deasupra;
- Topim untul si il amestecam cu 100 g zahar brun (eu am folosit zahar alb) si cele 2 linguri de scortisoara;
- Dizolvam drojdia si cele 4 linguri de zahar in laptele incalzit;
- Adaugam faina intr-un bol, ouale, 90 ml ulei si laptele cu drojdia. Framantam bine totul pana obtinem un aluat elastic. Peste aluat adaugam stafidele scurse de apa;
- Lasam aluatul la dospit intr-un loc caldut pentru 2 ore;
- Dupa cele doua ore de dospit intindem aluatul intr-un dreptunghi peste care intindem compozitia de unt si scortisoara. Infasuram cu grija aluatul si il punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt;
- Ungem aluatul cu ou batut si il lasam la cuptor la 180 °C pentru 40-45 minute pana se rumenste frumos deasupra;
- Il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca putin dupa care il taiem in felii.