Galette cu mere-tarta rustica cu mere
Galette sau tarta rustica, numiti-o cum vreti….e unul dintre deserturile mele preferate. Imi place foarte mult acest aluat de pate brisee (aluat frantuzesc), care odata ce te prinzi cum sa-l faci, ca sa fie fraged, il poti umple cu ce fructe vrei: cirese, capsuni, zmeura, fructe de padure sau mere, cum am facut eu astazi.
Aceasta tarta se poate servi asa simpla sau puteti pune un scoop de inghetata deasupra.
Ingrediente:
- 250 g faina
- 125 g unt rece de la frigider
- 1 ou
- 2 linguri apa rece
- un varf cutit sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 3 mere mari
- 5 linguri zahar
- 1 lingurita scortisoara
Mod de preparare:
- Mai intai preparati aluatul. Puneti faina pe blatul de lucru, adaugati untul rece de la frigider taiat cuburi. Amestecati faina si untul si oul. Daca aluatul este prea uscacios puneti 2 linguri de apa rece. Este foarte important sa nu amestecati prea mult acest aluat, deoarece nu va mai avea acea consistenta frageda.
- Eu nu pun zahar in acest aluat, deoarece umplutura este deja dulce, dar voi puteti adauga zahar daca doriti;
- Inveliti aluatul in folie alimentara si lasati la frigider pentru 30 minute;
- Spalam merele, le taiem felii si amestecam merele, zaharul si scortisoara intr-o craticioara pe pe foc mic, doar cat sa calim 5 minute merele si sa se topeasca zaharul;
- Scoatem aluatul de la frigider, il intindem direct pe o hartie de copt, deasupra punem umplutura de mere si apoi impachetam galeta. Nu trebuie sa fie perfecta. Sa fie asa ca in pozele de mai jos. Eu am presarat putin zahar tos pe deasupra. Daca aveti zahar brun puteti presara putin deasupra, va da un aspect aramiu tartei;
- Coacem 30-35 minute sau pana tarta e frumos rumenita. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a taia felii.
- Pentru mai multe idei de tarte sau modul lor de preparare dati click aici https://www.bucatariacorinei.ro/tarta-rustica-cu-cirese-galette-cu-cirese/