Galuste cu prune
Ideea galustelor cu prune mi -a venit intr-o zi cand am mers la o terasa si am descoperit in meniu ca mai exista si altceva la sectiunea deserturi decat clatite, papanasi si tiramisu. Am dorit o portie de galuste cu prune, dar din pacate nu aveau …God I hate when this happens…asa ca am plecat cu o pofta imensa de galuste cu prune, mai ales ca nici macar nu-mi amintesc de cand nu am mai mancat asa ceva…long, long time ago…cel mai probabil in copilarie:)
Am facut rost de niste prune (mai exact din prunul de la job:) si m-am pus pe treaba…nu am facut niciodata aceasta reteta, dar nu este deloc complicata. Aluatul este facut din cartofi amestecati cu faina si ou ca la papanasi, inveliti prunele in acest aluat si le fierbeti in apa ca pe coltunasii cu branza, apoi le tavaliti prin pesmet si le mancati cu mare pofta cat sunt calde.
Ingrediente:
- 350 g faina
- 300 g pesmet
- 250 g zahar + 4 linguri zahar
- 50 g unt
- 2 oua
- 1 lingura scortisoara pudra
- 1 kg cartofi
- 1 kg prune fara samburi
- putina sare
Mod de preparare:
- Spalam cartofii si ii punem la fiert intregi, nu ii curatam si nici nu ii taiem. Dupa ce cartofii au fiert, ii scoatem din apa si ii lasam sa se raceasca;
- Intre timp ne ocupam de prune. Le spalam, le scoatem samburii si punem cele 4 linguri de zahar peste ele si amestecam;
- Intr-o tigaie incinsa punem untul si il lasam sa se topeasca. Adaugam pesmetul si amestecam din cand in cand pentru a nu se praji prea tare. Cand este rumenit adaugam scortisoara si restul de zahar si stingem focul;
- Dupa ce s-au racit, curatam cartofii si ii dam prin razatoarea cu gauri mici. Adaugam ouale, faina si amestecam cu mana pana obtinem un aluat ce nu se lipeste de maini;
- Luam cate o jumatate de pruna si o invelim in aluat. Asezam galustele pe o farfurie presarata cu faina pentru a nu se lipi. Punem cate 2 -3 galuste intr-o oala cu apa fiarta. Cand se ridica la suprafata galustele inseamna ca sunt gata. Le luam cu o paleta din oala si le tavalim prin pesmet.
- Sunt foarte bune de servit cat sunt calde.