Mini tarte cu crema de vanilie si fructe
Mini tarte cu crema de vanilie si fructe – ce pot sa spun decat ca as manca oricat de multe s-ar putea:) Se numara printre deserturile mele preferate ,deoarece combina perfect gustul dulce acrisor – crema dulce de vanilie si fructe fresh si aici puteti folosi orice doriti capsuni, kiwi, afine, coacaze, struguri, piersici-fructele pot fi proaspete, inghetate sau din compot. Aluatul de tarte se face destul de simplu, este important ca untul sa fie rece si puteti folosi forme speciale de tarte sau daca nu aveti puteti sa le faceti in tava de briose. Se pastreaza la frigider inainte de servire, de regula sunt mai gustoase a doua zi…daca reusiti sa va abtineti sa nu le mancati pe toate:)
Ingrediente pentru aluat:
- 240 g faina
- 125 g unt rece de la frigider
- 1 praf sare
- 1 ou
- 80 g zahar
- 2 linguri apa rece
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 250 ml lapte
- 2 galbenusuri de ou
- 3 linguri de zahar
- 1 lingura amidon
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 1 lingurita esenta vanilie
Pentru decor:
- afine
- kiwi
- capsuni
Mod de preparare:
- Amestecam faina, zaharul, untul si sarea…daca aveti un robot de bucatarie mixati totul cu ajutorul acestuia. Eu am framantat cu mana, va rezulta un aluat fainos peste care adaugam apa rece;
- Nu amestecati prea mult, deoarece aluatul trebuie sa ramana fraged. Veti fi tentati sa puneti faina….nu este nevoie…aluatul de tarta este un aluat faramicios. Pentru mai multe detalii vizualizati http://www.bucatariacorinei.ro/aluat-de-tarta-reteta-pas-cu-pas/
- Acest aluat se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider pentru aproximativ 30 minute;
- Dupa ce aluatul s-a odihnit il asezam pe blatul de lucru infainat, il intindem cu sucitorul si taiem crecuri ceva mai mari decat formele noastre de tarte. Nu este nevoie sa ungem formele, deoarece aluatul contine unt. Taiem excesul de aluat si il intepam cu furculita;
- Dam formele la cuptorul preincalzit la 180 °C si le coacem aprox. 30 minute. Timpul de coacere difera in functie de marimea formelor de tarte. Eu am avut niste forme foarte mici, dar am facut cateva si in tava de briose.(ultima poza). Deobicei cand se rumenesc pe margine sunt gata;
- Intre timp ne ocupam de crema de vanilie: galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul si amidonul. Laptele se incalzeste si se toarna putin cate putin peste mixul de galbenusuri. Daca aveti pastaie de vanilie puneti pastaia in lapte, dar puteti pune si esenta de vanilie. Puneti toata compozitia la bain marie si amestecati continuu pentru a nu se forma cocoloase. Cand crema se ingroasa, stingem flacara si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Acoperim crema cu folie alimentara pentru a nu se forma crusta si o dam la frigider pentru aprox 2 ore;
- Dupa ce crema s-a racit umplem tartele si deasupra punem fructele mentionate mai sus sau orice alte fructe doriti. Aici …use your imagination…ale mele nu arata niciuna la fel….ma plictiseste enorm simetria:)
Pofta buna!