Negresa de post
Pentru ca ne aflam in post astazi va propun o prajitura rapida si usor de preparat…celebra si delicioasa negresa de post. Este unul dintre deserturile copilariei asa ca nu are nevoie de prea multa prezentare.
Ingrediente blat prajitura:
- 1 cana zahar (200 ml)
- 1 cana apa (200 ml)
- 1/2 cana ulei floarea soarelui
- 4 linguri gem/dulceata
- 3 linguri cacao
- 1 mana nuci pisate (optional)
- 1 lingurita rasa praf copt
- 2 cani faina
- arome la alegere
Ingrediente glazura:
- 2 linguri cacao
- 3 linguri zahar
- 1 lingura ulei
- 3 linguri apa
- esenta rom
- nuca cocos (optional)
Mod de preparare:
- Intr-un castron mare amestecam ingredientele uscate: faina cu zaharul, cacaoa, praful de copt si nucile pisate.
- Intr-un alt castron amestecam ingredientele lichide: apa cu uleiul, gemul/dulceata (eu am pus dulceata) si aromele.
- Turnam ingredientele lichide peste cele solide si amestecam cu o spatula pana se omogenizeaza bine.
- Aluatul obtinut se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la foc potrivit pentru 30-35 minute. Facem testul scobitorii.
- Cat timp prajitura sta in cuptor preparam glazura: intr-o craticioara amestecam cacaoa, zaharul, apa si uleiul. Punem la foc mic si fierbem pana glazura se ingroasa. Lasam sa se raceasca apoi punem esenta de rom.
- Cand prajitura s-a racit putin o taiem in patrate sau romburi si turnam glazura calduta peste ea cat timp este inca in tava. Astfel glazura se imbiba bine in blatul prajiturii dandu-i o textura usor umeda. Eu am presarat putina nuca de cocos deasupra dupa ce am turnat glazura. Imi place foarte mult mirosul nucii de cocos cat inca prajiura este calda.
Pofta buna!