Prajitura Alba ca Zapada

Prajitura Alba ca zapada…da a venit si randul faimoasei prajituri din copilarie, pe care o voi gati pana la moarte…atata de mult poate sa-mi placa:). Este o prajitura atat de simpla si atat de gustoasa, care ma transpune instant in copilarie.

Imi amintesc si acum cu zambetul pe buze cum asteptam cu nerabdare sa treaca noaptea sa putem manca din prajitura…stiti treaba cu asteptatul peste noapte….cea mai enervanta parte la aceasta prajitura:).

Prajitura Alba ca zapada este un dintre acele prajituri care trebuie sa stea peste noapte la rece….cu ceva greutati peste ea pentru a presa foile, eh treaba complicata, dar se merita:). Cu cat sta mai mult la rece cu atat foile devin mai fragede si aromele mai intense, dar cand esti copil si-ti  explica mama aceasta treaba, oricum nu vei intelege si te vei culca imbufnat ca nu ai mancat prajitura:).

Ingrediente foi:

  • 10 linguri lapte
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri ulei
  • 2 oua
  • 1 lingurita amoniac
  • faina cat cuprinde (aprox. 500 g)

Ingrediente crema:

  • 200 g unt
  • 8 linguri faina
  • 6 linguri zahar
  • 1 l lapte
  • coaja de la 1 lamaie
  • sucul de la 1/2 lamaie
  • 1 esenta vanilie

Mod de preparare:

  • Intr-un bol amestecam cu ajutorul unui tel ouale, zaharul, laptele, uleiul.
  • Stingem cu putina zeama de lamaie amoniacul si il adaugam peste amestecul de oua, lapte si ulei;

  • Punem faina pana obtinem un aluat care se poate modela usor;
  • Impartim aluatul in 3 parti egale;

  • Intindem 3 foi foarte subtiri, pe care le intepam cu furculita (se vor umfla la coacere). Eu le intind direct pe foaia de copt pentru a putea sa le pun in tava de cuptor mai usor;

  • Le lasam la cuptor la foc mediu aprox. 15 minute. Este indicat sa deschideti usa cuptorului din cand in cand…se coc destul de repede si trebuie sa ramana albe;

  • Intre timp ne ocupam de crema. Intr-o craticioara punem faina peste care adaugam treptat laptele, amestecand usor cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Adaugam si zaharul. Punem totul pe foc si amestecam continuu pana se ingroasa crema. Adaugam coaja rasa de lamaie, zeama de lamaie si esenta de vanilie.

  • Lasam crema sa se raceasca putin. Punem prima foaie in tava de copt, deasupra punem crema, deasupra punem cealalta foaie, punem toata crema si deasupra a treia foaie. Peste foi punem un fund de lemn greu…ceva care sa preseze foile. Lasam prajitura la rece peste noapte, astfel foile se vor inmuia si vor deveni mai fragede.

  • A doua zi o pudram cu zahar si o taiem cu un cutit ascutit in patrate sau romburi….eu o pot manca oricum, atata este de delicioasa:)

 

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *