Prajitura cu gem si bezea
Iubesc prajiturile ce contin gem, deoarece combinatia dulce acrisor este one of my favorite.
Aceasta prajitura este din categoria ,,prajiturile copilariei” cu siguranta ati degustat-o cand erati copii.
Mai exista varianta cu nuca si bezea pe care o gasiti aici Prajitură cu gem şi nucă
Puteti folosi si alt gem decat cel de caise, important este sa aiba o consistenta mai densa.
Ingrediente pentru aluat:
- 300 g faina
- 3 galbenusuri
- 75 g zahar
- 30 ml smantana
- 150 g unt moale
- 3 g praf de copt
- esenta de vanilie
- 300 g gem de prune/caise/fructe de padure
Ingrediente pentru bezea:
- 3 albusuri
- 90 g zahar tos
- 1 varf cutit sare
Mod de preparare:
- Mixam untul moale cu zaharul, galbenusurile si esenta de vanilie;
- Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt. Framantam pana cand obtinem un aluat sfaramicios, apoi adaugam treptat smantana si framantam din nou;
- Invelim aluatul obtinut intr-o folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru cca 30 de minute;
- Pentru bezea punem albusurile intr-un vas si adaugam sarea. Le mixam pana cand formeaza varfuri, apoi adaugam zaharul si mixam pana cand bezeaua e ferma si lucioasa;
- Scoatem aluatul din frigider si il intindem pe masa pudrata cu faina, intr-o foaie de cca 1 cm grosime;
- Tapetam o tava de 25×30 cm cu hartie de copt si intindem aluatul cu grija in tava;
- Deasupra aluatului ungem cu un strat subtire de gem (eu am folosit gem de caise) peste care punem bezeaua intr-un strat uniform;
- Coacem prajitura cu gem in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru cca 25 minute sau pana cand bezeaua capata o culoare usor aurie;
- Scoatem prajitura din cuptor, o lasam sa se raceasca complet si apoi o taiem in patrate.