Profiterol cu inghetata de vanilie
Profiterol desertul meu preferat din copilarie si cel mai des intalnit in cofetarii. Este un desert specific bucatariei franceze, obtinut din choux-uri umplute cu crema de vanilie, frisca sau inghetata, acoperite de un strat generos de ciocolata.
Ca sa-ti iasa bine aceste gogosele trebuie sa nu deschizi usa cuptorului in timpul coacerii si sa le scoti abia atunci cand sunt umflate si capata o crusta aramie si crocanta, astfel nu se vor lasa cand le scoti din cuptor. Apoi tot ce trebuie sa faci este sa le umpli cu cate un glob de inghetata si sa torni muuuulta ciocolata deasupra.
Ingrediente:
- 200 g faina
- 260 ml apa
- 80 ml ulei
- 5 oua
- sare
- inghetata de vanilie
- 200 g ciocolata
Mod de preparare:
- Intr-o craticioara punem la fiert apa, uleiul si sarea;
- Cand totul fierbe, tragem oala de pe foc si turnam faina toata deodata, amestecand energic pana cand aluatul se desprinde de pe peretii craticioarei;
- Lasam putin sa se raceasca aluatul si adaugam ouale unul cate unul, amestecand dupa fiecare ou in parte pana este complet incorporat in compozitie;
- Tapetam o tava cu hartie de copt. Punem aluatul intr-un pos si facem gramajoare mici pe care le lasam la cuptor la 180 °C aprox. 30 minute. Este indicat sa nu deschidem usa cuptorului in timpul coacerii, deoarece gogosile se vor lasa daca nu sunt complet coapte;
- Cand capata o crusta deasupra atunci stim ca sunt gata;
- Le scoatem pe un gratar, le lasam sa se raceasca si le taiem cu un cutit ascutit.
- Punem inghetata in interiorul gogosilor si deasupra punem capacul;
- Turnam ciocolata topita deasupra si le servim rapid deoarece se topeste inghetata.