Săpun natural homemade

 

20170815_155845

Dragii mei, astăzi vreau să vă povestesc despre săpun…da ați citit bine…și nu orice fel de săpun…ci săpun natural homemade preparat din uleiuri prin metoda la rece.

Deși, v-am obișnuit cu rețete de prăjituri, eu mai am și alte îndeletniciri cum ar fi: săpunărit, grădinărit, arts and crafts pentru copii..și încă mai descopăr ce pot să mai fac cu mînuțele mele dibace:).

Cum mi-a venit ideea să fac săpun?…dintr-o discuție pe care o aveam cu un prieten care îmi povestea de cineva care face lumînări artizanale și atunci am zis… dar oare eu nu pot face la fel?…ei și căutand eu pe net idei de făcut lumînări …făcînd salt din site în site am dat de un blog. care descria cum să faci săpun acasă….și atunci am zis …hmm…dar e chiar simplu…e ca și cum ai face prăjituri, doar că mai pui și ceva sodă caustică:)).

Partea cu soda caustică mă speria cel mai tare…deja mă vedeam făcînd vreo prostie…ard ceva…mă accidentez …nu s- a întîmplat… incă:). A fost mai greu la început, dar am fost foarte atentă și am trecut  peste hopul cu soda caustică.

„Nebunia” cu săpunăritul nu a ținut foarte mult cum m-au ținut alte nebunii…îi spun nebunie, deoarece mă luase valul rău de tot…deja credeam că am o pasiune, că voi face o afacere, că voi merge la tîrguri, mi-am făcut matrițe din lemn, aveam tot felul de idei cum să combin plante să iasă culori frumoase…eu le voiam 100% naturale…adică să introduc cît mai puține chimicale…și să introduc cît mai multe plante. Mi-am luat și o carte…am căutat rețete de săpun…eram o adevarată chimistă. Toate bune și frumoase pînă m-am apucat și am făcut o grămadă de greșeli…chiar dacă la prăjituri poți să mai modifici un pic gramajul, la săpun nu e așa…ai greșit, gata s-a dus totul de rîpă….săpunul se taie și iese o pastă curgătoare…și de aici dezastru:) Vestea bună e că poți să-l retopești, dar să nu faceți ca mine, care nu a reușit să salveze un săpun după prima retopire și l-a tot retopit, și retopit de săracul săpun tot la gunoi a ajuns.

Ei după vreo cîteva încercări eșuate…că nu m-am lăsat păgubașă din prima:) …am reușit să fac primul meu săpun de portocale…care mi-a plăcut foarte mult. Eram foarte mîndră de reușita mea trebuie să recunosc….și asta m-a impulsionat să încerc mai multe rețete pînă am ajuns să fac  cadouri handmade și să fac mărturii de nuntă pentru niște prieteni…după care am abandonat acest mic proiect al meu. Și acum am o cutie cu toate uneltele folosite, sodă caustică și mă pot reapuca oricînd, dar nu simt …așa că poate vor sta acolo mult și bine sau poate într-o zi voi relua acest hobby…

Acum că v-am stîrnit puțin interesul și vreți și voi să faceți săpun, hai să vă fac o mică introducere în arta săpunăritului, care,  dacă o faci calm și relaxat, în joacă, chiar e o plăcere…mie cel mai mult îmi plăcea să scot săpunul din matrițe și să-l tai….mai ales dacă îmi reușea și avea consistența potrivită. Apoi îmi plăcea să pun ștampilă pe el….da puteți face diferite modele în săpun…e ca și cum ați sculpta…interesant …oricum dacă vreți să stiți mai multe sunt diferite siteuri despre asta, chiar și workshop-uri…sunt oameni pasionați și talentați, care fac asta zi de zi și sunt mai experți decît mine:).

Cînd vă apucați de făcut săpun  mai întîi vă luați măsuri de siguranță, deoarece lucrați cu substanțe toxice, vă faceți un loc în bucătarie unde să vă desfășurați, scoateți orice vietate din casă:) vă închideți telefonul, vă puneți ochelarii și masca de protecție,  mănușile din plastic ( și partea asta îmi plăcea mult…eram un fel de Dexter în propria bucătărie:) și vă apucați de treabă. E bine să aveți un geam deschis, deoarece soda caustică emană substanțe toxice în aer.

Eu am folosit metoda amestecului la rece, adică săpunul obținut astfel e compus din uleiuri și grăsimi care se saponifică prin acțiunea sodei caustice, iar ingredientele folosite sunt alese astfel încît o parte din uleiuri să nu se saponifice; produsul final va curăța pielea dar o va și îngriji datorită conținutului său de grăsime.

Pe scurt, asta nu este  metoda folosită de bunicii noștri…cine are bunici la țară și au văzut cum fac săpun știu despre ce vorbesc…care fierbeau grăsimea de la porc, apoi aruncau sodă caustică peste, mai puneau ceva plante și gata săpunul. Aia este metoda la cald, dar prin care o parte din uleiuri și unturi  își pierd astfel proprietățile.

Ce vă trebuie:

  • ochelari de protecție;
  • mănuși de protecție;
  • mixer vertical;
  • vas pentru fierberea săpunului;
  • vas pentru amestecarea sodei caustice;
  • vas gradat;
  • spatulă;
  • cîntar de bucătărie;
  • termometru;
  • șervete de hîrtie..multe, mai ales dacă faci prostii ca mine:)
  • vase pentru amestecarea săpunului;
  • prosoape și pături;
  • forme pentru turnarea săpunului.

Vă mai trebuie o rețetă de bază la care modificați uleiurile esențiale sau plantele. Săpunul poate fi aromatizat în foarte multe moduri folosind uleiuri esențiale sau chiar ingrediente pe care le aveți în propria bucătărie: banane, avocado, castravete, zahăr (acesta intensifică proprietățile spumante ale săpunului) sarea (aceasta întărește săpunul), ciocolata, vanilia, ceaiul, cafeaua, produse lactate etc.

Rețetă de bază:

300 g ulei de palmier;

250 g ulei de cocos;

250 g ulei de rapiță;

200 g ulei de măsline;

340 g apă distilată;

136 g hidroxid de sodiu.

Majoritatea ingredientelor le găsiți la plafar, supermarketuri sau online.

Hidroxid de sodiu – magazine metalo-chimice, magazine elctrotehnice;

Apă distilată – benzinării, supermarketuri;

Ulei de măsline, de floarea soarelui – magazine alimentare;

Ulei de palmier, ulei de cocos – magazine bio;

Uleiuri esențiale – plafar.

Vă las cîteva linkuri unde puteți găsi informații detaliate despre etapele de lucru:

Despre sapun

Retete sapun natural

Retete sapun natural I

Acestea sunt o parte din săpunurile făcute de mine.

20170815_160401

20170815_161051
Săpun cu cafea și mentă – exfoliant
20170815_161353
Săpun cu lavandă, săpun cu portocală, săpun cu cafea, săpun cu scorțișoară

20170815_162346

Spor la săpunărit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *