Sweet potato chocolate cake (prajitura cu ciocolata si cartof dulce)
Sweet potato chocolate cake (prajitura cu ciocolata si cartof dulce) – o prajitura ce trebuie musai incercata, o prajitura pufoasa si umeda ce se topeste efectiv in gura.
Cartoful dulce are un rol foarte important in aceasta prajitura, dand savoare si fragezime acestei prajituri. O puteti servi asa simpla sau puteti orna cu ganache de ciocolata si frosting de cartofi.
Ingrediente uscate:
- 190 g faina
- 200 g zahar
- 50 g cacao
- 2 lingurite praf de copt
- 1/4 lingurita bicarbonat de soda
- 1 varf cutit sare
Ingrediente umede:
- 1 cartof dulce mare sau 2 cartofi dulci mai mici (220 g cantariti dupa ce au fost curatati)
- 315 g lapte
- 85 g ulei
- 30 g ciocolata topita
- 1 lingurita esenta vanilie
Ingrediente ganache de ciocolata:
- 200 g ciocolata neagra
- 230 frisca lichida
Ingrediente potato frosting:
- 30 g piure cartof dulce
- 1 lingura zahar pudra
- lapte cat este nevoie
Mod de preparare:
- Preparati la abur sau fierbeti cartofii dulci pentru 10-15 minute sau pana cand sunt moi. Lasati cartofii sa se raceasca;
- Zdrobiti cartofii cu un blender pana cand obtineti un piure. Daca piureul este prea gros puneti putin lapte din ingredientele retetei. Va trebuie 165 g piure de cartofi. Puneti deoparte 2 linguri de piure pentru frosting;
- Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Tapetati cu hartie de copt o tava rotunda cu fund detasabil;
- Adaugati toate ingredientele uscate intr-un bol si amestecati. Adaugati ingredientele umede peste cele uscate si mixati pana se incorporeaza toate ingredientele;
- Turnati compozitia in tava rotunda si lasati la cuptor 40-50 minute sau pana cand trece testul scobitorii;
- Lasati prajitura sa se raceasca in tava pentru 10 minute apoi o transferati pe un gratar;
- Intre timp va ocupati de ganache. Turnati frisca lichida intr-o cratita si puneti la foc mic pe aragaz. Adaugati ciocolata rupta bucati si amestecati pana cand se topeste toata cioccolata. Lasati crema sa se raceasca la temperatura camerei pentru 1-2 ore.
- Dupa ce s-a racit ciocolata mixati cu un mixer electric pana devine pufoasa si deschisa la culoare;
- Pentru topping amestecati piureul de cartofi cu zaharul pudra si putin lapte;
- Cand prajitura s-a racit complet ornati cu ganache-ul de ciocolata si frosting ul de cartofi dulci;
- Taiati tortul si serviti. Prajitura poate fi pastrata pentru o zi la temperatura camerei, pentru 5 zile in frigider si pentru o luna in congelator.