Tartă cu banane și caramel (Banoffee pie)

20170811_143803

Tartă cu banane și caramel sau celebra tartă englezească  bannoffe pie – numiți-o cum vreți este o tartă foarte ușor de preparat care combină foarte plăcut arome dulci de caramel,  banane și frișcă.

Pentru o variantă mai ușoară puteți înlocui aluatul de tartă cu un blat de biscuiți digestivi pe care îi măcinați la robotul de bucătarie îi amestecați cu unt topit – așa cum procedăm la cheesecake https://bucatariacorinei.wordpress.com/2016/01/04/cheesecake-cu-portocale/

Caramelul din această tartă te duce cu gîndul la bomboanele toffifee tocmai de aceea i se spune bannoffe pie….o combinație între  cuvîntul banana și toffie. Această rețetă datează din anul 1972 fiind invenția bucătarului Ian Dowding de la restaurantul The Hungry Monk din East Sussex și a fost atît de îndrăgită de toți, încît era foarte greu să rezervi o masă în zilele în care era în meniu. Între timp restaurantul s-a închis și celebra rețetă nu a mai putut fi ținută la secret fiind publicată în cartea de bucate The Deeper Secrets of the Hungry Monk.

Ingrediente:

Pt. aluatul de tartă:

  • 250 g făină;
  • 125 g unt;
  • 1 ou;
  • 65 g zahăr;
  • sare.

Pt. umplutură:

  • 2 banane;
  • 250 g smîntînă de frișcă grasă + 200 g smîntînă de frișcă pt ornat;
  • 175 g zahăr;
  • ciocolată pentru ornat. (opțional)

Mod de preparare:

  • Faceți un aluat de tartă. Rețeta de bază o gasiți aici: https://bucatariacorinei.wordpress.com/2017/08/12/aluat-de-tarta-reteta-pas-cu-pas/
  • Pentru umplutură facem mai întîi crema de caramel. Punem zahărul la topit într-o crăticioară la foc foarte mic amestecînd mereu cu o lingură ca să nu se ardă;
  • Cînd s-a topit și s-a caramelizat zahărul punem frișca lichidă puțin cîte puțin, amestecăm și lăsăm să fiarbă pînă se îngroașă;

20170811_142122

  • Punem crema de caramel peste aluatul de tartă, așezăm feliile de banană după care punem deasupra frișcă bătută;

20170811_142857

  • Eu am ras și puțină ciocolată deasupra.
  • Lăsăm tarta la rece aprox. 1 oră pentru a se închega crema de caramel  (eu nu am așteptat și după cum vedeți în poză caramelul este curgător dar nu-i bai că se poate savura cu poftă și așa:).

20170811_170409

Poftă bună!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *