Tartă cu banane și caramel (Banoffee pie)
Tartă cu banane și caramel sau celebra tartă englezească bannoffe pie – numiți-o cum vreți este o tartă foarte ușor de preparat care combină foarte plăcut arome dulci de caramel, banane și frișcă.
Pentru o variantă mai ușoară puteți înlocui aluatul de tartă cu un blat de biscuiți digestivi pe care îi măcinați la robotul de bucătarie îi amestecați cu unt topit – așa cum procedăm la cheesecake https://bucatariacorinei.wordpress.com/2016/01/04/cheesecake-cu-portocale/
Caramelul din această tartă te duce cu gîndul la bomboanele toffifee tocmai de aceea i se spune bannoffe pie….o combinație între cuvîntul banana și toffie. Această rețetă datează din anul 1972 fiind invenția bucătarului Ian Dowding de la restaurantul The Hungry Monk din East Sussex și a fost atît de îndrăgită de toți, încît era foarte greu să rezervi o masă în zilele în care era în meniu. Între timp restaurantul s-a închis și celebra rețetă nu a mai putut fi ținută la secret fiind publicată în cartea de bucate The Deeper Secrets of the Hungry Monk.
Ingrediente:
Pt. aluatul de tartă:
- 250 g făină;
- 125 g unt;
- 1 ou;
- 65 g zahăr;
- sare.
Pt. umplutură:
- 2 banane;
- 250 g smîntînă de frișcă grasă + 200 g smîntînă de frișcă pt ornat;
- 175 g zahăr;
- ciocolată pentru ornat. (opțional)
Mod de preparare:
- Faceți un aluat de tartă. Rețeta de bază o gasiți aici: https://bucatariacorinei.wordpress.com/2017/08/12/aluat-de-tarta-reteta-pas-cu-pas/
- Pentru umplutură facem mai întîi crema de caramel. Punem zahărul la topit într-o crăticioară la foc foarte mic amestecînd mereu cu o lingură ca să nu se ardă;
- Cînd s-a topit și s-a caramelizat zahărul punem frișca lichidă puțin cîte puțin, amestecăm și lăsăm să fiarbă pînă se îngroașă;
- Punem crema de caramel peste aluatul de tartă, așezăm feliile de banană după care punem deasupra frișcă bătută;
- Eu am ras și puțină ciocolată deasupra.
- Lăsăm tarta la rece aprox. 1 oră pentru a se închega crema de caramel (eu nu am așteptat și după cum vedeți în poză caramelul este curgător dar nu-i bai că se poate savura cu poftă și așa:).
Poftă bună!