Tarta cu capsuni si crema de vanilie
Dupa o pauza mare de bloggerit, I’m back in bussiness si dau startul la gatit cu o tarta fresh de vara – tarta cu capsuni si crema de vanilie. Mai mult nu va spun… va las pe voi sa trageti concluziile.
Ingrediente pentru aluat:
- 300 g faina
- 150 g unt
- 100 g zahar pudra
- 1 ou
Ingrediente pentru crema:
- 500 ml lapte
- 150 g zahar
- 70 g amidon alimentar
- 4 galbenusuri
- 1 lingurita esenta vanilie
Ingrediente pentru decor:
- 500 g capsuni
- 3 linguri gem de caise
Mod de preparare:
- Toarna laptele intr-o cratita si pune cratita pe foc mic. Lasa laptele pe foc pana cand ajunge la punctul de fierbere;
- Intre timp pune galbenusurile intr-un bol incapator, toarna peste ele zaharul si mixeaza bine pana devin lucioase si spumoase, apoi adauga amidonul alimentar si incorporeaza-l cu celelalte ingrediente;
- Ia laptele de pe foc si toarna o treime din cantitate peste crema de oua. Mixeaza rapid in compozitie, dupa ce laptele cu crema de oua s-a incorporat, toarna aceasta compozitie inapoi in cratita peste laptele ramas si mixeaza;
- Pune cratita pe foc mic si mixeaza continuu cu telul pana cand crema se ingroasa;
- Stinge focul, toarna in crema esenta de vanilie si mai amesteca putin;
- Toarna crema intr-un bol si acoper-o cu folie alimentara pentr a evita formarea unei cruste deasupra;
- Lasa crema sa se raceasca la frigider pentru 2-3 ore;
- Intre timp facem aluatul. Intr-un bol cernem faina, punem untul cuburi rece de la frigider, zaharul pudra, oul si amestecam totul pana obtinem un aluat;
- Intindem aluatul pe masa pudrata cu faina, ii dam o forma rotunda si il asezam intr-o tava de tarta;
- Lasam tava cu aluat 30 de minute la frigider;
- Apoi inteapa cu o furculita baza, iar peste aluat pune o bucata de foaie de aluminiu si deasupra toarna boabe de fasole (acestea impiedica baza aluatului sa se umfle in timpul coacerii);
- Pune aluatul la cuptorul preincalzit la 190 grade Celsius pentru 10 minute;
- Scoate aluatul din cuptor, indeparteaza foaia de aluminiu si fasolele;
- Pune aluatul din nou la cuptor si mai coace-l aprox. 15-20 minute sau pana devine auriu;
- Lasa aluatul sa se raceasca si incepe sa asamblezi tarta;
- Taie capsunile in doua, unge baza tartei cu gem de caise, intinde deasupra crema de vanilie si la sfarsit decoreaza pe toata suprafata cu capsuni;
- Pune o lingura de gem de caise la cuptorul cu microunde cateva secunde, dupa care unge fiecare capsuna cu o pensula pentru a le face mai lucioase;
- Lasa tarta la frigider pentru 2-3 ore.
- Taiati tarta si savurati cu placere.