Tort de mere intregi, caramelizate
Tort de mere…ce pot sa spun decat…OMG ….cat de bun este si cam cu ce repeziciune s-a mancat:).
Reteta este destul de simpla, practic se curata niste mere, se pun intregi intr-o cratita, le coaceti si apoi puneti aluat de pandispan deasupra. Ce il face atat de deosebit este caramelul, care insiropeaza atat de bine acest tort si ii da si un aspect placut.
Atat doar ca aparatul meu foto s-a incapatanat si nu a vrut sa faca deloc poze clare…nu stiu ce nu ii convenea…asa ca am fost nevoita sa fac poza finala cu telefonul.
La acest tort se poate adauga frisca, nuci sau dulceata, dar eu il prefer asa, deoarece este destul de dulce pentru gustul meu.
Ingrediente:
- 200 g zahar
- 5-6 mere (cate va incap in vasul in care le coaceti)
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 5 linguri ulei
- 1 esenta de vanilie
- 1 lingurita praf copt
Mod de preparare:
- Punem cele 200 g zahar la topit intr-o cratita cu fundul gros. Este de preferat sa fie aceeasi cratita in care veti coace pandispanul pentru tort.
- Cand zaharul s-a caramelizat il intindeti pe toata suprafata cratitei.
- Curatati merele, le scobiti si le asezati in cratita. Dati merele la cuptor pana se coc;
- Intre timp preparati pandispanul. Separati albusurile de galbenus. Mixati bine albusurile cu cele 5 linguri de zahar pana ce obtineti o spuma tare. Adaugati pe rand galbenusurile, apoi uleiul, esenta de vanilie si amestecati usor cu ajutorul unei spatule;
- Amestecati faina cu praful de copt si o adaugati peste compozitia de oua;
- Turnati aluatul peste merele coapte si lasati la cuptor la 180 °C pentru aproximativ 45 de minute;
- Lasati putin sa se raceasca pandispanul. Deasupra cratiteti puneti o farfurie si apoi cu o miscare rapida intoarceti cratita invers pentru a rasturna pandispanul. Trebuie scos din cratita cat inca este caldut pentru a nu se intari caramelul.
- Puteti sa-l ornati cu frisca sau sa-l lasati asa.