Tort Dobos

Am mancat de curand un tort Dobos foarte bun, care mi-a trezit foarte multe amintiri din copilarie. Cert este ca nu am incercat niciodata sa prepar acest tort, datorita complexitatii sale.  Ce este putin de speriat la acest tort este faptul ca trebuie sa coci fiecare foaie in parte, ceea ce iti pune oarecum rabdarea la incercare, dar va spun ca se merita. Puteti face tot blatul si apoi sa-l impartiti in 8 foi, eu am preferat sa urmez reteta Jamillei https://jamilacuisine.ro/tort-dobos-reteta-video/ si sa le prepar pe fiecare in parte. Odata ce aveti aceste 8 minunate foi, tortul este ca si gata, va mai ramane sa puneti crema intre foi si sa il ornati.

Lasati tortul la rece peste noapte, a doua zi foile devin mai fragede.

Ingrediente pentru o foaie:

  • 20 g faina
  • 20 g zahar
  • 10 g unt
  • 1 ou
  • putina sare

Ingrediente pentru crema:

  • 300 g unt
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 200 g zahar
  • 3 oua
  • 3 linguri apa

Ingrediente pentru caramel:

  • 150 g zahar
  • 50 g apa

Mod de preparare:

  • Pentru acest tort aveti nevoie de 8 foi. Eu le-am facut pe fiecare in parte, chiar daca mi-a luat foarte mult timp:)
  • Mixam oul cu zaharul si sarea pana obtinem o crema, adaugam untul topit si faina amestecand usor cu o lingura;

  • Punem compozitia intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt. Lasam tava in cuptor la 180 °C pentru aprox. 30 minute.

  • Intre timp pregatim crema. Mixam bine ouale cu zaharul pana isi tripleaza volumul. Punem aceasta compozitie la bain marin si amestecam continuu pana se ingroasa crema. Adaugam cele 3 linguri de apa si luam de pe foc. Peste aceasta crema adaugam ciocolata si amestecam pana se topeste ciocolata;
  • Lasam sa se raceasca crema. Mixam bine untul la temperatura camerei, peste care adaugam putin cate putin din crema de ciocolata, pana o adaugam pe toata. Mixam pana obtinem o crema fina;
  • Luam cate o foaie de blat si punem crema peste ea. Sa avem grija sa aproximam  cata crema punem pe fiecare foaie, pentru a ne ramane si pentru ornarea tortului. Ultima foaie o pastram pentru a turna caramel peste ea.

  • Amestecam zaharul si apa intr-o craticioara pe foc mic,  pana obtinem un caramel. Eu nu stiu ce am facut ca nu mi-a iesit nicidecum acest caramel:). Ar fi trebuit sa aiba o culoare maronie, dar totusi l-am folosit asa si a fost foarte bun.
  • Luam ultima foaie, turnam caramel peste ea, o taiam in sferturi pe care le asezam deasupra tortului.

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *