Trilece – desert albanez

Trilece – desert specific Albaniei, desi din research-urile mele acest desert  ar fi originar de pe undeva din America de Sud …mai exact Chile sau Peru.

Eh, dar ce mai conteaza acum de unde este, atata timp cat este asa de bun si de usor de facut.

Este practic un pandispan insiropat foarte bine in lapte cu toping de caramel…si cand spun insiropat ….ma refer la faptul ca ….,,musteste” in lapte ….deci nu va speriati de cantitatea de lapte si smantana pe care tebuie sa o turnati deasupa blatului de pandispan. Se taie in patrate mari si se serveste rece.

Ingrediente pentru blat:

  • 5 oua
  • 275 g zahar
  • 185 g faina
  • 25 g zahar vanilat
  • 3 g praf copt
  • 1 praf sare

Ingrediente pentru insiropat:

  • 720 ml lapte
  • 400 ml smantana pentru gatit

Ingrediente pentru caramel:

  • 200 g zahar brun
  • 200 ml smantana dulce
  • 50 unt
  • 100 ml apa

Mod de preparare:

  • Separam albusurile de galbenusuri. Mixam bine albusurile cu zaharul, dupa care adaugam galbenusurile unul cate unul pana le incorporam pe toate;
  • Adaugam faina amestecata cu praful de copt si zaharul vanilat, amestecand usor cu ajutorul unei lingure;

  • Turnam aluatul in tava si lasam la 180 °C aprox. 40 minute. Va rezulta un pandispan pufos pe care il vom insiropa cu amestecul de lapte si smantana de gatit;

  • Cand blatul se raceste putin, il intepam cu scobitoarea si turnam amestecul de lapte si smantana. Eu m-am speriat ca este prea mult lapte si smantana, dar nu va ingrijorati, asa trebuie sa fie. Blatul va absorbi toata cantitatea de lichid;
  • Intre timp preparam caramelul. Punem apa si zaharul intr-o craticioara pe foc. Lasam amestecul sa fiarba. Adaugam untul, amestecand rapid. Cand untul s-a topit putem adauga smantana dulce. Amestecam din nou si lasam sosul pe foc pana cand se ingroasa;
  • Lasam caramelul sa se raceasca putin si il turnam peste prajitura insiropata.
  • Prajitura se taie cuburi si se serveste.

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *