Turta dulce de post

Ieri in cautarea de retete de post mi-am amintit deodata de aceasta aprajitura din copilarie, turta dulce. Tot ce-mi amintesc despre acesta prajitura este ca rontaiam zaharul caramelizat, care ramanea dupa ce topeam zaharul si obtineam acel caramel. Nu aveam reteta asa ca am apelat la mama si la caietul ei pretios de retete.
A iesit o minunatie de prajitura, frageda, cu gust de scortisoara, zahar caramelizat si nuca prajita deasupra. S-a mancat toata, a trebuit sa mai fac si tura a doua:)
Ingrediente:
- 2 cani zahar tos
- 1 cana ulei
- 1 cana apa
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita scortisoara macinata
- faina cat cuprinde
- nuci de presarat deasupra
Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius si tapetati o tava patrata de 23 cm cu hartie de copt;
- Intr-o craticioara puneti o cana de zahar la topit pe foc mic. Amestecati pana cand zaharul se topeste tot si devine lichid;

- Peste zaharul topit turnati o cana de apa si amestecati pana cand tot zaharul se topeste;
- Luati cratita de pe foc si turnati a doua cana de zahar si amestecati pana cand se topeste tot zaharul;
- Lasati lichidul sa se raceasca putin. Eu l-am transferat intr-un alt bol pentru a se raci mai repede;
- Peste acest lichid turnati o cana de ulei si cerneti faina amestecata cu bicarbonatul, praful de copt si scortisoara. Amestecati usor cu ajutorul unui tel;
- Adaugati treptat faina pana obtineti un aluat ca de smantana;

- Turnati aluatul in tava si deasupra presarati nuca tocata din cutit;

- Lasati tava la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute. Cand prajitura este usor rumenita deasupra atunci este gata de scos din cuptor;

- Scoateti prajiura din tava si lasati-o sa se raceasca inainte sa o taiati.

