Aluat de tartă – rețeta pas cu pas

 

20170810_200604Astăzi vreau să vă prezint o rețetă de bază pentru aluat de tartă. Este o rețetă extrem de simplă și puteți folosi ingrediente pe care cu siguranță le aveți la îndemînă prin bucătărie: făină, unt, sare, zahăr, apă.

Caracterul fraged al aluatului este conferit de cantitatea mare de grăsime și de rapiditatea cu care a fost pregătit. Este foarte important ca untul să fie f gras, 82% grăsime și neapărat să fie rece.

Aluatul fraged este ideal pentru tarte si, completat cu alte ingrediente, pentru fursecuri simple ori rafinate de tot felul. Acest tip de aluat se poate prepara și în avans fiind ambalat etanș în folie de plastic, poate fi păstrat în frigider timp de 8-10 zile.

 

Ingrediente:

  • 250 g făină;
  • 125 g unt;
  • 1 ou;
  • 65 g zahăr (asta doar dacă doriți o tartă dulce);
  • 1 priză de sare;
  • făină de lucru.

Mod de preparare:

  • Făina se cerne pe suprafața de lucru, după care se formează o adîncitură în mijlocul grămezii;

20170810_182430

  • Untul (scos din frigider) tăiat bucățele se repartizează de jur împrejurul adînciturii;

20170810_182601

  • Se sparge oul și apoi se lasă să alunece în adîncitură;

20170810_182944

  • Zahărul și sarea se presară pe marginea făinii. Dacă doriți o tartă sărată scoateți zahărul din compoziție. Chiar și pentru tartele dulci nu este neapărat nevoie să adăugați zahăr deoarece veți avea oricum o umplutură dulce.
  • Se amestecă totul bine, ,,tocînd” cu rașcheta, pînă cînd s-a încorporat toată făina. Aluatul astfel obținut se frămîntă rapid, după care se formează din el o bilă. Va rezulta un aluat fărîmicios. Puteți frămînta aluatul în robotul de bucătărie sau îl puteți frămînta cu mîinile;

20170810_183527

  • Bila de aluat se împachetează în folie de plastic și se lasă cel puțin 30 de minute la rece;

 

  • Întindem aluatul cu ajutorul sucitorului și îl decupăm cu ajutorul formei în care coacem aluatul.  Pentru un blat de tartă de fructe, aluatul se întinde subțire.

  • Aluatul decupat se înfășoară în jurul făcălețului apoi se așează pe fundul formei de copt. Decupați excesul de aluat cu ajutorul unui cuțit.

  • Blatul se înțeapă de mai multe ori cu ajutorul unei furculițe, pentru ca în timpul coacerii să nu se formeze mici bășici;

  • Deasupra aluatului se așează hîrtie de copt peste care se așează bile de ceramică sau boabe de fasole (acestea nu permit aluatului să se ridice în timpul coacerii).  Coacem aluatul aprox. 20 min. după care înlăturăm boabele și mai lăsăm să se coacă încă 20 de minute pînă cînd crusta capătă o culoare aurie.

  • Umpleți aluatul obținut cu orice fel de umplutură doriți. Din resturile de aluat rămase puteti face biscuiti.

Spor la treabă!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *