Savarine

Este prima data când prepar savarine acasă…mi se păreau niște prajituri sofisticate și greu de făcut… plus credeam ca ai nevoie de nu stiu ce forme speciale. Am fost plăcut surprinsa sa aflu ca aceste celebre prajituri, care mi-au făcut copilăria mai frumoasa, sunt de fapt niște  simple briose făcute dintr-un aluat dospit, pe care le întorci invers le tai un căpăcel la baza, le insiropezi in rom si apoi le umpli cu friscă.

Sunt mult mai delicioase a doua zi după ce ,,fac nani”o noapte în frigider (trebuie păzite de termite pofticioase?) si trebuie consumate cam în doua zile, deoarece frisca se usucă.

Ingrediente pentru savarine:

  • 250 g faina
  • 150 ml lapte
  • 30 ml ulei
  • 5 g drojdie uscata
  • 2 oua
  • 1 lingura zahar
  • 1 praf sare

Ingrediente pentru sirop:

  • 400 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 esenta rom

Pentru decor:

  • 500 ml frisca lichida/smantana pentru frisca

Mod de preparare:

  • Punem faina intr-un castron. Facem in ea o adancitura in care turnam laptele caldut amestecat cu drojdia, zaharul si sarea;
  • Adaugam ouale, uleiul si amestecam totul pana obtinem un aluat moale;
  • Se acopera cu o folie de plastic si se lasa sa creasca la loc caldut pentru 30 de minute;
  • Intre timp facem siropul. Punem apa intr-o craticioara pe foc mic, adaugam zaharul si amestecam pana se topeste zaharul. Oprim focul si adaugam esenta de rom;
  • Ungem formele de savarine cu unt si punem cu ajutorul a 2 lingurite aluatul in forme. Lasam la dospit aluatul in forme inca 30 minute;20171121_161244
  • Introducem formele in cuptorul preincalzit la 180° C si le lasam sa se coaca aprox. 25-30 minute;20171121_163309
  • Lasam savarinele sa se raceasca, cu ajutorul unui cutit taiem partea de jos a savarinelor apoi le insiropam;20171121_164258
  • Dupa ce le-am insiropat cu ajutorul unui pos le umplem cu frisca;
  • Deasupra capacelului punem putin gem. Eu am folosit gem de capsuni Deluxe de la Lidl.20171122_135830
  • Le lasam la frigider aprox. 2 ore dupa care le servim.20171122_140132

Pofta buna!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *