Ciulent – mancare traditional evreiasca
La cerinta publicului, revin cu reteta de ciulent cu care v-am facut atata pofta acum cateva luni in urma:)
Am avut ocazia sa mananc aceasta mancare evreiasca de cateva ori, in diferite zone ale tarii si de fiecare data a fost foarte gustoasa.
Nu am incercat inca sa prepar aceasta reteta, dar va pot povesti si eu cate ceva din ce am aflat de la evreii mai in varsta, care stiu cum se prepara aceasta reteta.
Solet, solent, ciolent sau holent (pana si denumirea difera de la zona la zona) este una dintre cele mai vechi mancaruri traditionale evreiesti, preparata pentru a fi consumata in dupa amiaza zilei de sambata.
Prepararea acestei retete este de lunga durata, mancarea fiind pusa in cuptor vineri si lasata la copt peste noapte ca sa poata fi servita a doua zi sambata – Sabat (ziua in care nu se lucreaza), deci trebuie sa va inarmati cu rabdare:), dar o sa vedeti ca se merita efortul.
In mijlocul oalei in care se prepara fasolea se pun cateva oua in coaja si se fierb sau mai exista varianta in care se coace painea cu care se mananca, numita de evrei, chigala- o turta din faina alba si faina de porumb, cu oua, mirodenii si untura de gasca.
Principalele ingrediente folosite sunt: cartofi fierti, fasole, oua, ovaz, ceapa, usturoi, carne.
Carnea folosita deobicei este de gasca, curcan, rata, gaina grasa sau carne de vita (eu am mancat doar varianta cu carne de vita).
Reteta difera de la o zona geografica la alta, dar baza acestei retete este fasolea si carnea.
Acum ca v-am facut cat de cat o scurta istorie a acestei retete ….sa purcedem la reteta.
Reteta de aici mi s-a parut ca se apropie cel mai mult cu ciulentul pe care l-a mancat eu https://www.gustos.ro/retete-culinare/ciolent-ca-la-hida.html
Am gasit si un video, care va poate elucida mai bine decat am facut-o eu:)
https://www.youtube.com/watch?v=yu12KWaDjuU
Spor la gatit!