Prajitura tavalita(Lamington)
Prajitura tavalita – prajitura copilariei…pandispan taiat cuburi si inmuiat in glazura apoi tavalit prin cocos, nuca sau migdale….miez pufos, invelis crocant…absolutelly bliss.
La noi se cheama simplu …tavalita…in strainatate Lamigton si este o reteta originara din Australia datand de peste 100 de ani. Aceasta prajitura a aparut dintr-o eroare a servitoarei lordului Lamington (de aici si denumirea prajiturii), care a scapat pandispanul preferat al guvernatorului in ciocolata topita, iar acesta i-a sugerat sa imbrace prajitura in cocos pentru a nu se murdari pe degete. Prajitura a facut istorie de atunci si mi-a incantat mie si multora copilaria:)
Ingrediente pt. blat:
- 350 g zahar
- 70 g unt
- 2 oua
- 2 linguri de miere
- 200 ml lapte
- 1 praf de copt
- 400 g faina
Ingrediente pt. glazura:
- 200 g zahar
- 250 g unt
- 100 ml lapte
- 10 ml esenta rom
- 2 linguri de cacao
- 200 g nuca cocos
Mod de preparare blat:
- Punem intr-o craticioara untul si laptele la foc mic. Lasam pe foc pana se topeste untul. Dam cratita de pe foc;
- Mixam ouale cu zaharul pana acesta se topeste. Adaugam mierea de albine;
- Amestecam faina cu praful de copt si adaugam peste oua faina si laptele caldut;
- Punem compozitia obtinuta intr-o tava de 25×20 cm tapetata cu hartie de copt;
- Coacem blatul la 170 C pentru 25-30 minute. Facem testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca este copt;
- Lasam blatul sa se raceasca si cu ajutorul unui cutit ascutit taiem cuburi;
Mod de preparare glazura:
- Amestecam zaharul cu laptele, untul si cacaoa. Punem pe foc si amestecam pana cand zaharul se dizolva;
- Se ia de pe foc glazura si se adauga esenta de rom.
- Se ia cate un cub, se trece prin glazura apoi prin fulgii de cocos.
- Lasam la rece prajitura. Este mai buna a doua zi, deoarece se imbiba mai bine glazura in blat.
Pofta buna!