Prajitura tavalita(Lamington)

Prajitura tavalita – prajitura copilariei…pandispan taiat cuburi si inmuiat in glazura apoi tavalit prin cocos, nuca sau migdale….miez pufos, invelis crocant…absolutelly bliss.

La noi se cheama simplu …tavalita…in strainatate Lamigton si este o reteta originara din Australia datand de peste 100 de ani. Aceasta prajitura a aparut dintr-o eroare a servitoarei lordului Lamington (de aici si denumirea prajiturii), care a scapat pandispanul preferat al guvernatorului in ciocolata topita, iar acesta i-a sugerat sa imbrace prajitura in cocos pentru a nu se murdari pe degete. Prajitura a facut istorie de atunci si mi-a incantat mie si multora copilaria:)

Ingrediente pt. blat:

  • 350 g zahar
  • 70 g unt
  • 2 oua
  • 2 linguri de miere
  • 200 ml lapte
  • 1 praf de copt
  • 400 g faina

Ingrediente pt. glazura:

  • 200 g zahar
  • 250 g unt
  • 100 ml lapte
  • 10 ml esenta rom
  • 2 linguri de cacao
  • 200 g nuca cocos

Mod de preparare blat:

  • Punem intr-o craticioara untul si laptele la foc mic. Lasam pe foc pana se topeste untul. Dam cratita de pe foc;
  • Mixam ouale cu zaharul pana acesta se topeste. Adaugam mierea de albine;

MBP_9077.JPG

  • Amestecam faina cu praful de copt si adaugam peste oua faina si laptele caldut;
  • Punem compozitia obtinuta intr-o tava de 25×20 cm tapetata cu hartie de copt;

MBP_9098.JPG

  • Coacem blatul la 170 C pentru 25-30 minute. Facem testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca este copt;

MBP_9110.JPG

  • Lasam blatul sa se raceasca si cu ajutorul unui cutit ascutit taiem cuburi;

Mod de preparare glazura:

  • Amestecam zaharul cu laptele, untul si cacaoa. Punem pe foc  si amestecam pana cand zaharul se dizolva;

MBP_9104

  • Se ia de pe foc glazura si se adauga esenta de rom.

MBP_9106.JPG

  • Se ia cate un cub, se trece prin glazura apoi prin fulgii de cocos.
  • Lasam la rece prajitura. Este mai buna a doua zi, deoarece se imbiba mai bine glazura in blat.

DSC_0206.JPG

Pofta buna!

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *