Guguluf cu stafide si rahat

Mi s-a facut pofta de cozonac si avand in vedere ca imi pusesem in gand de sarbatori sa fac panettone pentru prima oara…am zis sa fac ceva asemanator, dar in varianta mult mai usoara. Am dat un search pe net si mi-a atras atentia reteta Laurei Adamache https://www.lauraadamache.ro/2013/12/guguluf-cu-stafide-si-rahat.html

de guguluf cu stafide, un fel de cozonac german, care in varianta originala contine stafide, migdale si lichior de cirese. Este absolut delicios alaturi de o cana de lapte sau cafea.

Ingrediente:

  • 450 g faina
  • 225 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata
  • 60 g unt
  • 3 galbenusuri medii
  • 80 g zahar
  • 100 g stafide
  • 100 g rahat
  • esenta vanilie
  • esenta rom
  • coaja de la 1 portocala
  • 1 galbenus + 4 linguri lapte (pt uns)
  • sare

Mod de preparare:

  • Punem stafidele intr-un vas si le acoperim cu putin lapte in care adaugam 1-2 lingurite de esenta de rom;

20180123_145509

  • Amestecam untul taiat bucatele cu zaharul si laptele. Punem acest amestec intr-o craticioara si lasam la foc mic pana cand se topeste untul;

20180123_145840

  • Stingem focul si adaugam coaja de portocala rasa, esenta de rom si vanilie;

20180123_150308

  • Adaugam drojdia in laptele caldut;
  • Cernem faina, o punem intr-un vas si facem o gropita in centrul ei. Adaugam cele 3 galbenusuri frecate cu sare, amestecul de lapte, unt si zahar;

20180123_151510

  • Framantam pana cand obtinem un aluat care nu se lipeste de maini;
  • Adaugam rahatul taiat bucatele si stafidele stoarse bine. Framantam din nou aluatul;

20180123_152447

  • Acoperim aluatul cu folie de plastic alimentara si il lasam sa dospeasca intr-un loc ferit de curenti de aer rece pentru aprox. 60 de minute;

DSC_0091

  • Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il asezam in forma de guguguf tapetata cu unt si faina;
  • Acoperim forma cu un servet din bumbac si lasam aluatul la dopsit pentru inca aprox. 60 de minute;

DSC_0100

  • Ungem guguluful cu galbenusul amestecat cu lapte si il coacem in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 35-45 de minute;

20180123_165658

  • Il scoatem din cuptor cand este usor rumenit pe deasupra. Il lasam sa se raceasca in forma cateva minute apoi il scoatem pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet;
  • Il pudram cu zahar daca dorim. Eu l-am devorat asa…aburind:)…nu am avut rabdare sa se raceasca complet.

20180124_094405.jpg

Pofta buna!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *