Panettone – cozonac italian

Am inceput seria cu retete de Craciun si prima pe lista …restanta de anul trecut…este panettone – cozonac italian cu fructe uscate.

,,Actiunea Panettone”…asa o numesc eu…o sa vedeti de ce …a inceput mai exact miercuri pe la amiaza si a durat pana joi noaptea…cand am obtinut un minunat cozonac inalt, pufos si aromat asa cum trebuie.

Miercuri dupa job …la amiaza…am facut maiaua…un amestec din faina, lapte si drojdie, care este baza acestui cozonac …si care a stat ,,la nani” in cuptoruul inchis pana dimineata.

A doua zi, tot dupa job …am amestecat aceasta maia cu restul ingredientelor si am obtinut un aluat elastic…pe care la fel l-am lasat acoperit aproximativ 6 ore …cat eu am mers la un workshop…numai bine cat eu lucram, aluatul meu crestea frumos acasa:)

Acest aluat …se framanta din nou…se aseaza intr-o tava inalta si se mai lasa la dospit inca vreo 2 ore…timp in care eu am pregatit copiii de culcare .

Dupa ce copiii au adormit …aluatul bine crescut…a mers in cuptorul preincalzit….unde intr-o ora a fost gata si am putut si eu in sfarsit sa merg la nani …multumita ca actiunea panettone a luat sfarsit.

Deci ati inteles…daca vreti panettone trebuie sa va inarmati cu rabdare…acest cozonac trebuie facut in tihna, eventual printre alte taskuri…sa nu va plictisiti asteptand. Este important sa nu sariti aceste etape descrise mai sus si sa il lasati sa dospeasca bine pentru a iesi pufos.

Este delicios si arata minunat…eu l-am pozat din toate unghiurile:)

Ingrediente pentru maia:

  • 100 ml lapte
  • 100 g faina
  • 5 g drojdie proaspata

Ingrediente pentru aluat:

  • 300 g faina
  • 150 g fructe uscate
  • 80 g unt
  • 80 g zahar
  • 80 ml lapte
  • 20 g drojdie proaspata
  • 4 galbenusuri
  • esenta vanilie
  • coaja de portocala/coaja de lamaie
  • un praf sare

Mod de preparare:

  • Mai intai preparam maiaua.  Amestecam faina, laptele caldut si drojdia pana rezulta o pasta moale. Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam la dospit aprox. 6 ore. Eu l-am lasat peste noapte in cuptorul inchis. A doua zi trebuie sa arate ca in poza de mai jos;

  • Punem maiaua intr-un bol. Deasupra cernem toata faina si adaugam restul ingredientelor: zaharul, galbenusurile, laptele usor caldut, coaja de portocala, putina sare. Incepem sa amestecam bine totul, puteti folosi un robot de bucatarie sau framantati cu mainile ca mine:);
  • Dupa ce ati framantat bine, adaugati drojdia faramitata bine si untul la temperatura camerei, taiat bucatele. Framantam din nou. Adaugam fructele uscate si amestecam din nou;
  • Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam la dospit pentru cateva ore pana isi dubleaza volumul;
  • Dupa ce aluatul a crescut, il punem pe blatul de lucru infainat bine. Framantam bine si asezam aluatul in tava de copt. Trebuie sa fie o tava rotunda inalta. Eu am avut o craticioara pe care am tapetat-o cu hartie de copt. Hartia de copt trebuie lasata mai inalta, deoarece acest cozonac isi va mari volumul;

  • Lasam din nou la dospit acest aluat, asezat in tava de copt. Eu l-am lasat pentru 2 ore. Asa arata dupa 2 ore;

  • Deasupra punem o bucatica de unt si il bagam la cuptor la 180 °C pentru aprox. o ora. Este gata cand este rumenit deasupra.
  • Panettone se lasa la racit  atarnat in doua frigarui sau andrele deasupra unei oale, pentru ca astfel va ramane aerat si isi va pastra forma.

 

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *