Prăjitura Baiadera

MBP_8537_res1

Astăzi vă propun o reţetă foarte simplă despre care eu nu am ştiut până acum că există. Este preluată de pe blogul  Laurei Laurenţiu http://www.retetecalamama.ro cu mici modificări.

Din cercetările făcute de mine pe internet am înţeles că această prăjitură este specifică zonei Balcane, în special în ţările Serbia, Croaţia,Macedonia.  Este foarte simplu de preparat deoarece conţine ingrediente puţine şi accesibile oricui , nu necesită coacere (deci este perfectă pentru  o zi de vară când nu ai chef să aprinzi cuptorul) se poate prepara alături de copii şi poate ,,suferi” mici modificări cum ar fi adăugarea unor ingrediente precum stafide, nuci, alune în funcţie de preferinţe.

Ingrediente:
  • 300 g zahăr
  • 150 ml apă
  • 150 g nuci măcinate
  • 150 g unt
  • 1 lingură
  • 1 lingura esenţă vanilie
  • 100 g ciocolată amară
  • 2 linguri de smântână pt. frişcă
  • 1 lingură ulei
  • 300 g biscuiţi digestivi

Mod de preparare:

  • Într-o cratiţă cu fund gros se pun la foc mediu, zahărul şi apa. Se lasă să clocotească aprox. 4-5 minute cât să se lege siropul;
  • Se adaugă nucile măcinate, amestecând  bine pentru omogenizare;
  • Luăm cratiţa de pe foc şi adăugăm biscuiţii măcinaţi, untul, esenţa de vanilie amestecând continuu până când se topeşte untul;
  • Împărţim compoziţia în două, iar în una încorporăm 1 lingură de cacao. Trebuie să obţineţi un aluat nelipicios şi uşor de modelat. Dacă aluatul este prea lipicios mai puteţi adăuga biscuiţi măcinaţi până consideraţi că îl puteţi modela uşor;
  • Într-o tavă căptuşită cu folie alimentară (eu am folosit o tavă 24×24 cm – dacă doriţi că prăjitura să fie mai înaltă puteţi alege o tavă cu dimensiuni mai mici) întindem uniform compoziţia fără cacao, peste care întindem aluatul cu cacao, folosindu-ne degetele unse cu puţin ulei;
  • Lăsăm prăjitura la frigider pentru 2-3 ore, apoi o răsturnăm şi îndepărtăm folia alimentară;
  • Între timp pregătim glazura de ciocolată: topim ciocolata pe baie de aburi cu 2 linguri smântână pentru frişcă şi 1 lingură ulei. Amestecăm continuu până când ciocolata este topită complet;
  • Turnăm glazura obţinută peste prăjitură. Când glazura s-a întărit tăiem prăjitura cu ajutorul unui cuţit înmuiat în apă fierbinte.

MBP_8554_res1

Poftă bună!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *