Prajitura cu mac si crema de vanilie
Deobicei folosesc macul presărat pe pîine, saratele…aluaturi sarate în general…nicidecum nu m-am gândit vreodată sa îl introduc în blatul unei prăjituri. Trebuie să recunosc… este prima dată când fac această prăjitura și când gust o astfel de prăjitura:).
Am tot vazut pe alte bloguri culinare măcar o reteteta de prajitura cu mac si m-am gandit ca o fi ceva cu prajitura asta de o tot posteaza lumea:) si atunci am zis sa o fac si eu :).
Rețeta am preluat-o de pe blogul Amaliei http://www.haisagatim.ro/2016/04/prajitura-cu-mac-si-crema-de-vanilie.html
Ingrediente:
Se fac 3 foi:
1 foaie de albus :
- 3 albusuri;
- 3 linguri zahar tos;
- 3 linguri faina;
- 2 linguri ulei;
2 foi cu mac (ingrediente pt 1 foaie):
- 3 albusuri;
- 3 linguri zahar tos;
- 5 linguri de mac;
- 2 linguri de faina;
Crema:
- 7 galbenusuri;
- 1 plic budinca de vanilie;
- 500 ml lapte;
- 6 linguri de zahar;
- 250 g unt (minim 80%grasime)
Pt. decor:
- ciocolata alba sau fulgi de cocos
Mod de preparare:
- Pentru inceput facem foile. Pentru foaia alba mixam albusurile spuma apoi adaugam treptat zaharul si amestecam pana se topeste. Adaugam uleiul si apoi adaugam faina putin cate putin amestecand usor cu o spatula pentru a pastra compozitia cat mai aerata;
- Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu foaie de copt si coacem la 200 ° C timp de 8 minute. Asteptam sa se raceasca dupa care dezlipim foaia de copt.
- Pentru foile de mac: batem albusurile spuma, adaugam zaharul si mixam pana se topeste. Adaugam treptat macul apoi faina amestecand usor cu o spatula.
- Le coacem la fel ca si prima foaie.
- Pentru crema: amestecam intr-o craticioara galbenusurile cu zaharul si praful de budinca dupa care adaugam treptat laptele. Amestecam cu un tel pentru a nu se face cocoloase si punem craticioara pe foc mic. Tot cu ajutorul telului amestecam incontinuu pana se ingroasa ca o budinca;
- Impartim crema in 3 si asamblam prajitura astfel: 1 foaie de mac, 1/3 crema, 1 foaie alba, 1/3 crema, 1 foaie de mac, 1/3 crema si deasupra ciocolata alba sau nuca de cocos.
- Lasam prajitura la rece aprox. 4 ore dupa care o taiem cu un cutit bine ascutit.
Pofta buna!