Chec cu lamaie si fructe de padure
Fructe de padure, lamaie, glazura…ce rezulta?
Un chec umed, aromat, cu gust dulce acrisor.
Ce pot spune despre acest chec…se face usor, se mananca rapid:))
Poate fi servit doar cu zahar pudra sau puteti sa il glazurati asa cum am facut eu. Eu zic ca se merita efortul.
Ingrediente:
- 4 oua mari
- 200 g zahar tos
- 100 ml ulei
- 120 ml zeama de lamaie
- coaja rasa de la 2 lamai
- 200 g fructe de padure
- 300 g faina
- 5 g praf de copt
- 2 linguri esenta de vanilie
- 2 linguri faina pentru presarat fructele
Ingrediente pentru glazura:
- 100 g de zahar pudra
- 3-4 linguri zeama de lamaie
Mod de preparare:
- Preincalzim cuptorul la 180 °C si pregatim o forma de chec. Tapetam forma cu hartie de copt sau o ungem cu unt si tapetam cu faina;
- Separam albusurile de galbenusuri. Intr-un castron amestecam, jumatate din cantitatea de zahar, coaja de lamaie si esenta de vanilie pana cand ouale se deschid la culoare;
- Adaugam uleiul in fir subtire si amestecam pana cand acesta este bine incorporat;
- Adaugam zeama de lamaie treptat. Daca nu aveti destula zeama de lamaie puteti completa cu apa pana la 120 ml;
- Separat amestecam faina si praful de copt. Cernem ingredientele uscate deasupra compozitiei de galbenusuri si amestecam;
- Nu amestecam prea mult, doar cat sa omogenizam ingredientele uscate. Astfel riscam sa dam checului consistenta unui aluat de paine;
- Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Cand se formeaza spuma, adaugam restul cantitatii de zahar si mixam pana acesta este complet dizolvat;
- Adaugam spuma peste compozitia de galbenusuri, amestecand usor cu miscari de sus in jos cu ajutorul unei spatule;
- Amestecam fructele de padure cu faina si le adaugam in aluat, amestecand usor. Eu am folosit fructe congelate;
- Turnam compozitia in forma de chec. Coacem checul la 180 °C timp de 30 de minute, dupa care reducem temperatura la 170 °C;
- La mine a durat aprox. 1 ora coacerea checului;
- Scoatem checul pe un gratar si turnam glazura deasupra cat este cald;
- Pentru glazura amestecam zaharul pudra cu zeama de lamaie pana obtinem o glazura lichida.